Меню сайту
Ми в YouTube
Абітурієнту - 2021
Лаборант ХБА
Відеопрезентація
Ми у Фейсбуці
Корисні посилання
Міністерство освіти і науки України
Приват БАНК-24
Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наші координати
07700, Київська область, м.Яготин, вул.Київська,6. тел.0961506213;0661684696 E-mail:yagotincpto@ukr.net
Погода в Яготині
Головна » 2020 » Квітень » 24 » Спілкування без конфлікту під час карантину
21:06
Спілкування без конфлікту під час карантину

   Карантин та самоізоляція дає унікальну можливість провести більше часу з родиною, ніж будь-коли раніше. І хоча це гарна новина, але це не означає, що це легко.
   Під час карантину важливо не тільки організовувати вдома робоче місце, а й дотримуватися правил стосовно кожного члена сім’ї для загального комфорту.
   Робота, навчання та веселощі разом сім днів на тиждень, неминуче спричиняють конфлікти. То як зменшити сварки та напругу між близькими?
   Для того, щоб попередити конфлікти в родині, важливо заповнювати ресурси. Намагайтеся організувати свій простір так, щоб у кожного члена сім’ї була можливість протягом дня усамітнитися або якийсь час займатися тим, що приносить йому задоволення і заспокоєння

ЗАВЖДИ УНИКАТИ НЕПОРОЗУМІНЬ НЕ ВИЙДЕ.
Вчіться говорити про те, що вас турбує, вирішувати конфліктні ситуації, перш ніж вони призведуть до сварок.

НЕ ЗАЙМАЙТЕ ОБОРОННУ ПОЗИЦІЮ.
Припиніть сприймати слова, як докір і почніть працювати над помилками без самоприниження і драми. Коли відчуєте, що насправді на вас ніхто не нападає, а близька людина хоче як краще – необхідність «захищатися» відпаде.


Застосуйте  поради психолога, які допоможуть співіснувати цілодобово в одному просторі, поважаючи межі одне одного:
Насамперед потрібно пам’ятати, що ця кризова ситуація не буде вічною, адже людство не раз переживало пандемії.
Щоранку, прокинувшись, казати собі якусь мотивуючу фразу. Або ще цікавіший варіант: домовитись з членами сім’ї, щоб кожен написав на окремих стікерах такі підтримуючі фрази; поскладати їх в коробку чи прозору посудину. І кожного ранку кожен собі витягатиме підтримуюче послання на день.
Зберігати авторство свого життя: планувати свій день, виходячи зі своїх потреб – це і спільний час з рідними, і час для свого задоволення (відновити хобі, вивчати іноземну мову, читати, дивитись фільми, слухати музику чи писати її та багато іншого); професійні завдання, коли працюєш у режимі онлайн.
Фізична активність (зараз вона просто необхідна!). Вчені довели, що фізичні вправи чи ранкові/вечірні прогулянки підтримують наш психологічний і емоційний стан, і тим самим зводять до мінімуму виникнення депресії та надмірної тривоги.
Розподілити між собою ролі. Особливо це стосується сімей, де є діти. Не забувайте про те, що дітям потрібна ваша підтримка. Адже навчання перейшло в режим онлайн і не всім дітям вдається самотужки опрацьовувати новий матеріал, окрім цього, вони звикли до активності, відвідували різноманітні гуртки і просто гуляли з друзями. Намагайтеся проговорити і навіть прописати обов’язки. В кожного тоді буде своя відповідальність, повага до іншого. Це допоможе знімати навантаження на одну людину і згуртовувати вашу сім’ю.
Для збереження доброго партнерського стосунку не забувайте про слова вдячності, підтримки, компліменти. Можна спільно переглядати фото чи відео з сімейних подій, поїздок. Дозвольте собі мріяти, обговорюйте майбутні плани. В такий спосіб ви зможете переключати свою увагу на позитив, отримуючи радість та ресурс.
Домовитися про час, який можна проводити як заманеться, щоби скидати зайве напруження. Дозволити собі трохи відпочити.
Домовитися про правило «стоп» – якщо хтось відчуває, що йому забагато, то може просто сказати «стоп» і таким чином зупинити напругу, що зростає в тій чи іншій ситуації.
 

ХТОСЬ МАЄ РАЦІЮ, А ХТОСЬ – НІ.
Згадайте, що у вас спільна мета – бути щасливими!
Не варто недооцінювати важливість уміння по-справжньому слухати та співпереживати іншій людині.

Дотримуйтеся правил спілкування з агресивними людьми:
Намагайтеся зберігати рівновагу: глибокий вдих і невелика розминка допоможуть зняти напругу і не наговорити зайвого;
Пам’ятайте, що у кожного є право на помилку: подивіться на ситуацію з іншої точки зору і спробуйте зрозуміти що саме стало причиною злості і агресивності;
Будьте наполегливі: навіть якщо у людини є причини для агресії, не дозволяйте їй виплеснути її на вас. Розмовляйте рівним тоном і не підвищуйте голос. Якщо градус діалогу все ж стає вище, нагадайте співрозмовнику про взаємоповагу;
Не відповідайте на роздратування взаємністю: намагайтеся тримати себе в руках іі реагувати на слова співрозмовника спокійно;
Не опускайтеся до рівня тих, хто намагається спровокувати вас на «пониження»: не варто сприймати образи агресивних людей, будуйте ваш діалог без образливих слів, провокацій і звинувачень;
Формулюйте чіткі аргументи: говоріть тільки те, в чому ви впевнені. Чітко пояснюйте свою позицію;
Спробуйте відноситися до ситуації з гумором.

Карантин – це шанс побути в сім’ї, насолодитися спілкуванням з найріднішими людьми, це те, на що у нас завжди бракує часу і те, про що ми потім  так сильно шкодуємо. Це можливість пізнати один одного якомога ближче, різносторонньо, розгледіти і попрацювати над тими розбіжностями, яких ми так довго не помічали чи не хотіли помічати.
 
Карантин – це час для довгих і глибоких бесід. Використай їх з користю.

Переглядів: 290 | Додав: Yagotyncpto | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: